Historik

HISTORIEN OM RUT:

1995 – 1996:
RUT startades 1995 av Anu Ekman på hösten med 0 kr i kassan och tomma händer. Genom att stå och sälja hembakat bröd på ”bytorget” fick vi ihop pengar att betala uppföranderätten för ”Annie get your gun”, som blev vår produktion spelåret 95/96. Sedan följde, förutom intensiva repetitioner, mycket ideellt arbete av aktiva och föräldrar med att ordna dekor, rekvisita, kläder, affischer, program m.m. Föreningen hyrde in sig i en lokal med historia från tidigare revyverksamhet, nämligen Biografen National i Rimbo.

Allt resulterade på våren i 4 skolföreställningar och 3 föreställningar för allmänheten, samtliga helt utsålda. Succén var ett faktum och gav mersmak! Ensemblen blev äldre och varmare i kläderna framåt hösten, bestämde sig för att satsa stort och köpte därför in rättigheterna till ”Grease” och arbetet var sedan i full gång.

1997:
På våren genomfördes sammanlagt 10 bejublade föreställningar av ”Grease” inför fullsatt salong. För att känna samhörighet och synas när vi är ute, inför vi från detta år vår gula RUT-skjorta. Vår kulturella insats belönades genom att vi fick två olika stipendier från Norrtälje kommun. Dessa pengar gjorde att vi nu kunde börja investera i en ljudanläggning samt utbyggnad av scenen.

Att sätta upp välkända musikaler är dyrt. Alltså föddes tanken att skriva eget. Av den anledningen åkte Anu och fem av ungdomarna på eget skrivarläger i skärgården tre dagar i juni. Resultatet blev manus till en egen familjemusikal: ”Grodkungen”. Musiken skrevs sedan av en lokal fritidsmusiker, Per Karlebo. Anu och några av flickorna hjälptes åt med sångtexter.

1998:
Redan på ett tidigt stadium väcktes tanken att RUT skulle åka på turné inom kommunen med Grodkungen. Efter premiär och totalt 6 föreställningar i Rimbo drog vi ut på turné med all utrustning. Det blev två föreställningar i Norrtälje, två i Hallstavik och en på Väddö. I slutet av sommaren samlades gänget igen för att genomföra ytterligare fyra föreställningar, varav två på utomhusscen. De pengar vi fick över efter detta äventyr satsade vi på att börja bygga upp egen ljusutrustning. Efter detta förlängda spelår enades vi om att lägga om vårt verksamhetsår till att sammanfalla med kalenderåret.

Under hösten resulterade detta i ett samarbete mellan RUT och Kommunala musikskolan i Rimbo i en julkonsert i början av december.

1999:
Detta år tillkom en ny grupp, som kallades ”5 plus 1”. I januari startade båda våra grupper nya produktioner. Ungdomsgruppen valde att spela en egen poppig musikalversion av ”Spöket på Canterville”. Musiken nyskrevs återigen av Pär Karlebo och sångtexterna av Anu Ekman. Repetitionerna pågick en gång i veckan under våren och början av hösten för att resultera i premiär och 9 föreställningar 27/10 – 31/10.

2000:
Vuxengruppen ”5 plus 1” planerade och repeterade även dem en gång i veckan. De fastnade för att spela Astrid Lindgrens ”Mio min Mio” och sju föreställningar av ”Mio min Mio” uppfördes under 3/2 – 5/2. Samtliga föreställningar var utsålda. Gruppen fick mycket uppmärksamhet i lokaltidningarna och det var idel rosor som ströddes.

Ungdomsgruppen hade den 17 november premiär på en egenarbetad musikalversion av ”Arsenik och gamla spetsar”. Skriven av Joseph Kesselring och handlar om dem två systrarna som förbarmade sig över ensamma män. Musiken skrevs av Pär Karlebo och sångtexter av Gunilla Rosander, förutom slutsången som är skriven av Charlott Salo.

2002:
Efter en längre paus så anlitade föreningen Hallstavik-baserade regissören Vuokko Nikkinen för att göra den magiska föreställningen ”Trollkarlen från Oz” som spelades upp under perioden 13-17 mars. Dramatik blev det då regissören fick hoppa in som skådespelare då en av de på scen blev akut sjuk en kväll. Vi fick oväntad hjälp av den kände Janne Schaffer som skrev musiken (och som även kom på en av föreställningarna) som Pär Karlebo spelade in till denna musikal, som blev en succé.

2003:
För första gången i RUTs historia stod det tre killar på scenen som skådespelare i Astrid Lindgrens kända verk ”Ronja Rövardotter”. Föreställningen fick premiär i november detta år inför fulla hus. Regin stod återvändande Anu Ekman för med hjälp av förre detta RUT-skådespelaren Malin Svensk.

2004:
I november öppnades portarna till den otäcka spökmusikalen ”En Julsaga” som handlar om den elake, snåle och hårda Ebenezer Scrooge. Denna pjäs regisserades av Malin Svensk som nu är vår regissör.

2006:
Längtan efter att få skriva eget material blev återigen stor. Efter mycket hårt arbete så presenterades vår egen musikal som fick namnet ”Vart jag än går, Finns du där” som blev tioårsjubileet för föreningen. Efter en grundidé av Charlott Salo skrev hon och Malin Svensk manuset som handlar om pojken Jon Aapajärvi som kommer nyinflyttad till staden. Samtidigt bryter en ung älva mot livsreglerna i älvriket och blir då utkastad. Musikalen blev mycket lyckad och omtyckt.

Sedan var det återigen dags för återuppståndelsen av Vuxengruppen i ledning av Karolina Rosander. I en mycket passande miljö, de rustade Lokstallarna i Rimbo, sattes skräckkomedin ”Dracula” upp i novembermörkret.

2007:
Då det nu var exakt 10 år sedan vår succé ”Grease” sattes upp ville vi fira detta genom att återigen dansa på Nationals tiljor. Därför satsade vi stort med liveorkester för första gången och även inhyrd koreograf. För knökfulla hus satte vi upp 9 föreställningar som även denna gång blev en enorm succé.

Den teknikansvarige Peter Ekengren fick detta år intresset av att göra något mer inom musiken, för och med musikintresserade ungdomar i Rimbo. Han startade RimboLive som fick premiär i oktober. Denna första föreställning var ett försök för att se om det skulle bära eller brista och det bar sig till en stor publikframgång.

2008:
Vi satsar nu fullt ut med hela 3 produktionsgrupper under året. Ungdomsgruppen kommer framföra Shakespears ”Mycket väsen för ingenting” i ledning av Malin Svensk och Anna Rosander . Det handlar om en komplicerad kärlekshistoria i dåtidens Messina.

Vuxengruppen framförde ”Peter Pan” av Sir J.M Barrie under regi av Karolina Rosander.

RimboLive hade den efterlängtade föreställningen RimboLive 2.0.

2009:
Detta år blev det ett regissörsbyte och ungdomsgruppen fick en ny regissör. Anna Rosander valde att framföra ”Det susar i säven” av Kenneth Grahame. Den handlar om den poetiske Mullvaden, den modige Råttan, den skrytsamme och själviska Paddan, den barske Grävlingen och de elaka vesslorna, som ockuperar Paddeborg.

RimboLive har gjort avtryck och efter varje föreställning och därför gjordes föreställningen RimboLive 3.0.

2010:
Ungdomsgruppen framförde detta år en bearbetad version av RUTs egenskrivna manus ”Grodkungen” från 1997 under regi av Anna Rosander.

Samtidigt startades för första gången i RUTs historia en barngrupp som under regi av Katarina Sundh och Zandra Irlander och barngruppen fick framföra ”Snövit”. Denna framfördes för barnens närmaste och blev mycket populärt.

2011:
Återigen har gruppen bytt regissör och Erika Åberg tog sig an ungdomsgruppen tillsammans med Marcus Mützell. Detta år valdes ”Pelle Svanslös” av Lars Andersson och Björn Somander som pjäs. Detta var en uppskattad pjäs och den fick sedan vara med på Erikskulles sommarfest under sommaren samma år.

2012:
Pjäsen som valdes detta år var ”Bröderna Lejonhjärta” av Astrid Lindgren. Denna välkända pjäs var mycket uppskattad av både ungdomarna och publiken. Även detta år regisserades pjäsen av Erika Åberg.

2013:
I år har ungdomsgruppens regissörer Fabian Hedlund och Anna Rosander valt att göra en fransk fars vid namn  ”Spökhotellet” originalet skrivet av Georges Feydeau och Maurice Desvallières och den svenska översättningen är skriven av Stig Ahlgren. Den utspelar sig i Paris på 1910-talet och man får följa paren Boniface och Cot som är med om en massa händelser, som de aldrig skulle kunna tänka sig hända dem! De kommer att framföra pjäsen under hösten 2013.

I år har vi även glädjen att meddela att barngruppen är igång igen. Vilken pjäs som de ska framföra inför släkt och familj är än så länge en hemlighet! Men vi kan lova att det kommer bli en succé!